Badanie prowadzone w kalifornijskiej
populacji sugeruje, że kwas foliowy (FA) może chronić przed
toksycznością niektórych chemikaliów środowiskowych, która wpływa na wczesny rozwój dziecka. Niektóre wcześniejsze badania
epidemiologiczne wskazywały na mniejsze prawdopodobieństwo ASD u
dzieci, których matki przyjmowały suplementy zawierające kwas
foliowy. Jedna z prac pokazała, że prawdopodobnie tylko genetycznie
wrażliwe matki i dzieci (konkretny defekt metaboliczny) doświadczały
zmniejszonego ryzyka autyzmu związanego z przyjmowaniem FA przez
matkę. Pestycydy są z założenia neurotoksyczne i odnotowano
szereg powiązań pomiędzy objawami ASD a ekspozycją na pestycydy
organochlorowe, fosforoorganiczne i pyretroidowe podczas ciąży.
Pisałem już o tym wielokrotnie.
W obecnie badanej grupie okazało się,
że związek pomiędzy narażeniem na pestycydy w gospodarstwach
domowych oraz rolnictwie i autyzmem u dziecka jest mniejszy wśród
kobiet z wyższym spożyciem kwasu foliowego w okresie poczęcia, w
porównaniu do kobiet z mniejszym poziomem suplementacji. Wysokie
spożycie FA w pierwszym miesiącu ciąży i brak znanego narażenia
na pestycydy stanowiło grupę odniesienia dla wszystkich analiz.
Można tu spekulować, że potencjalne
mechanizmy ochronne są związane z rolą kwasu foliowego w naprawie
DNA lub też jego wpływem na metylację DNA. Zanieczyszczenia
środowiskowe, takie jak pestycydy, mogą powodować uszkodzenie DNA,
jak również wywoływać nasiloną odpowiedź immunologiczną i stan
zapalny, co indukuje proliferację komórkową. Stres oksydacyjny
jest innym, potencjalnym mechanizmem, który może być prowokowany
przez różne grupy pestycydów, a jego poziom zmniejszany przez kwas
foliowy poprzez kilka ścieżek metabolicznych.
Wyniki tego badania sugerują, że
suplementacja FA podjęta podczas pierwszego miesiąca ciąży
mogłaby potencjalnie zmniejszyć, ale niekoniecznie wyeliminować
ryzyko autyzmu, związane z ekspozycją matki na pestycydy przed i
podczas ciąży.
Źródło:
„Combined Prenatal Pesticide Exposure
and Folic Acid Intake in Relation to Autism Spectrum Disorder”
Environmental
Health Perspectives, vol. 125 (9), wrzesień 2017 r.