Naukowcy
z Oakland wyjaśniają mechanizm wpływu witaminy D oraz kwasów
omega-3 na funkcje poznawcze i zachowanie osób z problemami
neuropsychiatrycznymi. Wiele zaburzeń takich jak autyzm, ADHD,
choroba afektywna dwubiegunowa, schizofrenia i depresja
charakteryzuje się niskim poziomem serotoniny w mózgu.
W
swoich poprzednich badaniach ci sami autorzy pokazywali, jak witamina
D reguluje przemianę tryptofanu (aminokwas, który nie jest
syntetyzowany w organizmie, musi być dostarczany w codziennej
diecie) do serotoniny (neuroprzekaźnik, pochodna tryptofanu). Mówili
też o wpływie niedoboru serotoniny na rozwój autyzmu.
O
polskich badaniach poziomu tryptofanu u dzieci pisałem w grudniu
2010 r.
Do
grupy kwasów tłuszczowych omega-3 należą m. in. wielonienasycone
kwasy: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Pomagają one
w utrzymywaniu właściwego przekaźnictwa nerwowego zwiększając
uwalnianie serotoniny z komórek presynaptycznych (EPA) oraz
ułatwiając przyłączenie tego neuroprzekaźnika do błony
postsynaptycznej (DHA).
Autorzy
sugerują, że odpowiednie spożycie witaminy D oraz EPA i DHA
mogłoby zoptymalizować stężenie serotoniny w mózgu umożliwiając,
bez skutków ubocznych, zapobieganie i łagodzenie niektórych
objawów związanych z wymienionymi wyżej zaburzeniami.
Źródła:
„Vitamin
D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action,
part 2: relevance for ADHD, bipolar, schizophrenia, and impulsive
behavior”
The
FASEB Journal, 24 lutego 2015 r. (on-line)
ScienceDaily,
25 lutego 2015 r.