W szczególności dotyczyło to sytuacji, gdy matka i/lub jej
dziecko miało konkretny wariant genetyczny (MTHFR 77 C> T), związany z mniej
efektywnym metabolizmem kwasu foliowego.
Zebrano dane 837 matek z Północnej Kalifornii dzieci w wieku
2-5 lat, podzielono je na trzy grupy: dzieci z autyzmem, opóźnieniem rozwoju
oraz prawidłowym rozwojem.
Średnie dzienne spożycie kwasu foliowego oceniano na
podstawie ilości i częstotliwości spożywania suplementów diety, jak również
żywności z dodatkiem kwasu foliowego np. wzbogaconych płatków śniadaniowych lub
batonów energetycznych.
U matek prawidłowo rozwijających się dzieci odnotowano
większe niż przeciętnie spożycie kwasu foliowego, były one bardziej skłonne do
wypełniania zaleceń przyjmowania go w ciągu pierwszego miesiąca ciąży niż matki
dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu i opóźnieniem rozwoju.
Kwas foliowy stanowi pewnego rodzaju ochronę w rozwoju
zarodkowym mózgu ułatwiając reakcje metylacji DNA, co prowadzi do zmian w
sposobie, w jaki jest odczytywany kod genetyczny.
Przyjmowanie kwasu foliowego przed i w czasie wczesnej ciąży
jest rekomendowane od dziesięcioleci po badaniach, które wykazały zapobieganie
w ten sposób nawet o 70 procent wadom cewy nerwowej lub niewłaściwemu tworzeniu
się mózgu i rdzenia kręgowego u zarodka.
Źródła:
News from
UC Davis Health System, 13 czerwca 2012 r.
The
American Journal of Clinical Nutrition, 30 maja 2012 r. (on-line)