Dzieci z autyzmem
przejawiały znacząco wyższy poziom przeciwciał IgG przeciwko
gliadynie w porównaniu z grupą kontrolną. Poziomy IgG były
również wyższe u zdrowego rodzeństwa, ale nie osiągnęły
istotności statystycznej. Przeciwciała przeciwko gliadynie były
istotnie wyższe u dzieci autystycznych z objawami
żołądkowo-jelitowymi, w porównaniu do tych bez. Nie stwierdzono
różnic w reakcji IgA przeciwko gliadynie w całej grupie. Poziomy
innych specyficznych markerów serologicznych związanych z celiakią
nie różniły się między badanymi i grupą kontrolną.
Gliadyna – główny
składnik białkowy w glutenowej frakcji pszenicy.
Wyniki wskazują na
związek pomiędzy podwyższonym poziomem przeciwciał i obecnością
objawów żołądkowo-jelitowych u dzieci z autyzmem. Nie znaleziono
żadnego związku pomiędzy podwyższonym poziomem przeciwciał i
celiakią.
Grupa dzieci z autyzmem
prezentuje reakcje immunologiczne na gluten, których mechanizm
wydaje się być inny od tego w celiakii. Wzrost odpowiedzi
immunologicznej przeciwciał przeciwko gliadynie i jej związek z
objawami z przewodu pokarmowego wskazuje na potencjalny mechanizm z
udziałem układu odpornościowego i/lub zaburzeń przepuszczalności
jelitowej u chorych dzieci.
Opisywane
badanie różni się od poprzednich tym, że pierwszy raz
systematycznie określano markery celiakii i wrażliwości na gluten
w dobrze dobranych wiekowo grupach osób z autyzmem i zdrowych. Poza
tym użycie tzw. złotego standardu (narzędzia
ADOS i ADI-R) znacznie zwiększyło prawdopodobieństwo prawidłowej
diagnozy autyzmu.
O
wrażliwości na pszenicę - nowej jednostce chorobowej, o której
pisali badacze z Włoch, wspominałem w poście z 15 października
2012 r.
Źródło:
PLos
ONE, 18 czerwca 2013 r.