Setki
gatunków bakterii, które znajdują się w naszych jelitach i biorą
udział w szeregu ważnych procesów zachodzących w organizmie, w
większości działają pozytywnie, jednakże część z nich może
być dla nas niebezpieczna.
Badacze
z Biodesign
Institute (Arizona State University) analizowali florę bakterii
komensalnych i tych działających na korzyść organizmu człowieka.
Bakterie
komensalne - korzystają z resztek (wydzielin i wydalin) innego
organizmu, przetwarzając je na swoje potrzeby i nie czyniąc jemu
szkody. Ostanie badania na myszach pokazały jednak, że bakterie
komensalne, mówiąc w skrócie „nie upilnowane”, mogą się
przenieść do tkanek obwodowych i powodować stan zapalny. Niektóre
z chorób zakaźnych, AIDS, stany zapalne jelit, a także otyłość
są związane z rozprzestrzenianiem się bakterii komensalnych do
krwioobiegu.
Główna
autorka badania (Rosa Krajmalnik-Brown) mówi, że jednym z powodów
dla którego jej zespół zajął się tym tematem jest fakt
prezentowania przez sporą grupę dzieci z autyzmem problemów
gastrycznych, które leczone, powodują zdecydowaną poprawę ich
zachowania.
Do
tej pory badania mikrobiomu jelit osób autystycznych koncentrowały
się głównie na bakteriach patogennych, niektóre z nich mają
związek ze zmianami w funkcjonowaniu mózgu.
Grupa
badana liczyła 20 dzieci z autyzmem i 20 zdrowych w wieku od 3 do 16
lat. Analizowano próbki kału metodą pirosekwencjonowania.
Wyeliminowano również potencjalnie zniekształcający wyniki wpływ
kuracji antybiotykowej na florę jelitową osób badanych. Wnioski z
badania są takie, że dzieci z autyzmem miały znacznie mniej
rodzajów bakterii jelitowych, co prawdopodobnie czyniło je bardziej
podatnymi na bakterie chorobotwórcze. Prezentowały również
istotnie mniejsze ilości trzech szczepów bakterii: Prevotella,
Coprococcus i Veillonellaceae. Szczególnie zmniejszona była ilość
bakterii Prevotella. Co ciekawe, zaobserwowane zmiany mikrobiomu u
osób z autyzmem nie korelują bezpośrednio z ciężkością objawów
ze strony przewodu pokarmowego, ani z rodzajem codziennej diety.
Te
trzy rodzaje bakterii stanowią ważne grupy mikroorganizmów
rozkładających węglowodany i/lub biorące udział w procesach
fermentacji. Mogą mieć one kluczowe znaczenie dla prawidłowych
interakcji drobnoustrojów jelitowych, lub też odgrywać rolę
wspierającą dla szerokiej sieci różnych mikroorganizmów w
jelitach. Ta ostatnia funkcja może wyjaśniać zmniejszoną
różnorodność bakterii obserwowaną u dzieci autystycznych.
Źródła:
PLoS
ONE,
03 lipca 2013 r.
Biodesign
Institute, 03 lipca 2013 r.